Inspiration / Art Deco på tapeter och inredning

Art Deco på tapeter och inredning

En av de starkaste trenderna de senaste året

Art Deco, som med direkt översättning från franskan betyder, dekorativ konst, är verkligen hett i inredningsvärlden just nu och med tapeter är det enkelt att sätta stilen och skapa karaktär. Art Deco växte fram som en motreaktion efter första världskriget och världen längtade efter framtidstro, och glamour. Begreppet Art Deco blev vida känt första gången 1925 på Världsutställningen med namnet, Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, i Paris.

 

Art Deco tapet - Kungsholm från Sandbergs kollektion Grace   Art Deco tapet - Rene från Sandbergs kollektion Grace   

Bild 1) Tapet, Sandbergs kollektion Grace. Bild 2) Tapet, Sandbergs kollektion Grace - en modern Art Deco tapet. 

SVERIGES TOLKNING AV ART DECO

Den svenska delen av Världsutställningen gjorde en succé och svensk design fick äntligen ett internationellt genombrott. Några år senare designades fartyget M/S Kungsholmen med hjälp av Sveriges designelit och på sin jungfrufärd från Göteborg till New York gjorde det eleganta fartyget och inredningen stor succé och uttrycket ”Swedish Grace” grundades. En slags svensk, svalare tolkning av Art Deco.

Art Deco tapeter   Art Deco tapeter från Barneby Gates med palmer   Art Deco tapet ur kollektionen Grace som känns Swedish Grace av Sandberg tapeter

Bild 1) Tapet från Sandbergs kollektion Grace. Bild 2) Tapet från Barneby Gates. Bild 3) Inred med Swedish Grace.

  

SYMMETRI OCH GEOMETRISKA FORMER I MODERNA MATERIAL

Inredningsstilen använder sig ofta av dåtidens moderna material så som aluminium, rostfritt stål, krom och plast. Stilen betonar symmetri, geometriska former och färgerna tenderar att vara starka och kontrasterande. Alltid med en lyxig känsla. Designer inspirerades ofta av antiken, de egyptiska pyramiderna och Orienten. Idag inspireras många av denna tidsålder och exempelvis har Sandberg tapeter tagit fram kollektionen Grace som är en hyllning till denna tid men de har också lyckats få en svensk designkänsla på dessa tapeter det eftersom färgerna i kollektionen går i milda pasteller och har kontraster i guld och svart. Resultatet är mycket eleganta tapeter. 

Art Deco tapet - Deco Palm från kollektionen Geometric II från Cole and Son.   Art Deco tapeter från Cole and Sons kollektionen Geometric II.

Bild 1) Tapeten Deco Palm från Cole & Son. Bild 2) Tapet från kollektionen Cole & Sons kollektion Geometric II.

 

THE GREAT GATSBY INSPIRERAR

Eftersom Art Deco härstammar från det glamorösa 20-talet är filmen The Great Gatsby en enastående inspirationskälla om man vill inreda i denna stil. Har man vägarna förbi New York är ett besök i Chrystler Building eller Rockefeller Center ett måste.

 

Klassiska tillverkare som Nobilis och Cole & Son har också tagit fram mönster passande för denna stil. En del har letats fram i gamla arkiv medan en del har produceras med Art Deco som inspiration. När du själv vill inreda i Art Deco-stil är det viktigt att tänka på och det är räta linjer, geometriska mönster, och starka färger. Sätter man toner och mönster rätt skapar man ett personligt, glamouröst och elegant hem som känns väldigt trendigt utan att vara nervöst.

 

I vår butik och webshop finns tusentals designtapeter i alla stilar och mönster. Vill du ha hjälp finns vår duktiga personal är vi bara ett samtal bort. Ring oss gärna på 031-711 98 50, maila på info@engelskatapetmagasinet.se eller sväng förbi butiken mitt i centrala Göteborg. I webshopen kan du filtrera på färger, varumärken och stilar. Allt för att du ska kunna hitta den Art Deco tapet som passar ditt hem bäst.

Skapa Art Deco-stilen med rätt tapet

Thibaut Downing Gate
Tapet
1 360 kr
Erica Wakerly Spiral
Tapet
930 kr
Erica Wakerly Block
Tapet
1 390 kr
Erica Wakerly Minispiral
Tapet
1 390 kr
Barneby Gates Marrakesh Palm
Tapet
1 250 kr
Nobilis Chicago
Tapet
1 715 kr
Cole & Son Deco Palm
Tapet
995 kr
Nobilis La Havane
Tapet
2 325 kr
Mimou Nippon
Tapet
795 kr
Nobilis Brazilia
Tapet
2 615 kr

Swedish Grace - Sveriges svar på Art Deco

Sandberg Kungsholm
Tapet
1 060 kr
Sandberg Mauritz
Tapet
1 170 kr
Sandberg Grace
Tapet
1 170 kr
Sandberg Rene
Tapet
1 060 kr
Sandberg Rene
Tapet
1 060 kr

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
 
Stäng