Inspiration / Josef Frank tapeter

UPPTÄCK JOSEF FRANKS TAPETER

Österrikiske arkitekten som tog svensk form till nya höjder 

Engelska Tapetmagasinet är sedan 2013 exklusivt utvald av Svenskt Tenn som auktoriserad återförsäljare av Josef Franks och Estrid Ericssons tapeter. Alla Josef Frank och Estrid Ericssons tapeter hittar du i vår butik och i vår webshop där vi också bjuder på frakten. Här berättar vi om vem Josef Frank var och hur han har  kommit att bli en sådan viktig influens i det svenska hemmet.

  

Josef Frank portratt   Estrid Ericson och Josef Frank

Bild 1) Josef Frank Bild 2) Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare med Josef Frank. (Bilder från Svenskt Tenn)

 

Arkitekturprofessor Josef Frank från Wien flydde undan nazismen och fick svensk form att få internationellt genombrott. 1933 lämnade Josef Frank och hans svenska fru Anna, ett Österrike som blivit alltmer antisemitiskt, till det betydligt tryggare Sverige. Vid denna tid var Josef Frank 50 år och erbjöds av Estrid Ericsson att bli formgivare åt Svenskt Tenn. Det var begynnelsen på ett livslångt och avgörande samarbete för Josef Franks framgång.

 

Vid femtio år ålder, som en outsider i Sverige, lyckades han skapa en ny karriär och bli en svensk designikon. Denna kreativa och inspirerande arkitekt och designer räknas som en av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare. Den konstnärliga producenten Estrid Ericson och den produktiva designern fick internationellt genombrott. Josef Frank var extremt produktiv och under sin tid hos Svenskt Tenn skapade han över 2000 möbelskisser och 160 mönster till textilier.

 

SKAPA HARMONI I ETT HEM

Under denna tid var modernismen stilbildande och förespråkades av bland annat franske arkitekten Le Corbusier och Ludwig Mies van der Rohe men Josef Franks idéer om att skapar harmoni i ett hem gick tvärs emot mycket av detta.


”Den enfärgade ytan verkar orolig, den mönstrade lugnande, ty betraktaren påverkas ofrivilligt av det långsamma, lugna framställningssättet. Ornamentets rikedom kan man inte så snabbt utgrunda, den enfärgade ytan däremot är man genast på det klara med, och därmed erbjuder den inget ytterligare av intresse”.

Tapeten Eldblomma av Josef Frank för Svenskt Tenn.   Tapeten Paradiset av Josef Frank för Svenskt Tenn.   Tapeten Söndagsmorgon av Josef Frank för Svenskt Tenn.

Bild 1) Tapeten Eldblomman av Josef Frank  Bild 2) Tapeten Paradiset av Josef Frank. Bild 3) Tapeten Söndagsmorgon.

 

Josef Frank tyckte att standardiserade inredningar gjorde människor för likriktade och föredrog istället mer konstnärliga stilideal och lyckades utveckla en egen typ av modernism med sina varma färger och naturliga material. På världsutställningarna i Paris 1937 samt New York 1939 gick Svenskt Tenns utställning tvärtemot tiden och visade istället djärva kontraster vad gällde material, färger och mönster. Det fick så mycket uppmärksamhet att begreppet ”Swedish Modern” grundades.

 

EN AV SVERIGES VIKTIGASTE FORMGIVARE

Josef Frank har gjort djupa avtryck i den svenska formhistorien och en av Sveriges, genom tiderna, viktigaste formgivare efter sitt samarbete med Svenskt Tenn. Tapetmönstren som skapades på 1940-talet är fortfarande eviga klassiker. Tapetmönster med namn som Eldblomman, Söndagsmorgon. Paradiset, Krysantemer, Sagoträdet och Vårklockor. 2015 släppte Svenskt Tenn ytterligare en tapet designad av Josef Frank på 40-talet – det vackra mönstret Klöverblad.

 

TAPETMÖNSTER AV JOSEF FRANK
Josef Franks tapetmönster producerades från början av Norrköpings Tapetfabrik som blev uppköpt av Eco tapeter, som sedan blev uppköpta av Boråstapeter. 2009 tog Svenskt Tenn över produktionen och har sedan 2012 limtryckt tapeterna enligt gammal tradition som ger en mer levande känsla och även närmre Josef Franks original. De populära mönstren finns i flera färgställningar och heter Eldblomma, Paradiset, Vårklockor, Krysantemet, Sagoträdet och 2017 lanserades Stjärnmatta i grönt och blått. Samtidigt lanserades även Estrid Ericsons tapetmönster Elefant i grönt. 

 

Alla Josef Franks tapeter

Estrid Ericsons tapeter

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
 
Stäng