Stäng

William Morris – ständigt på tapeten

Aldrig förr har intresset varit så stort för tapeter och tyger från William Morris. Det är intressant att se hur vi svenskar, med den nordiska inredningsstilen, verkligen har tagit till oss av den historiska designen från sent 1800-tal och skapat vårt eget uttryck. Vi har lyckats att ta de bästa av de två världarna, där den lite tyngre känslan i William Morris mönster blir en perfekt back-drop till rena linjer, med tex mer stilistiska ljusstakar i mässing. Det är precis som att vi faktiskt behövde något att balansera upp alla vita väggar vi sett de senaste åren.

HIPSTERS PÅ TAPETEN

Vill man, kan man absolut dra en parallell till dagens Hipsters, där man faktiskt kan se en del likheter. Hipsters ser inte bara ut lite som Morris, med sitt utväxta skägg, utan dras ofta till det naturliga, och landet, men denna gång vill man bo på landet - fast mitt i stan. Den tid vi lever i nu med ständig förändring och högt tempo gör kanske att vi också känner samma typ av behov att det klassiska, tidlösa och välbekanta. Morris mönster ger oss denna känsla och påminner oss om det långsamma hantverket. Den massproduktion som fullständigt översvämmar vårt samhälle får ofta kritik och därför kan man se likheter mellan det som Morris och hans vänner motsatte sig - och dagens samhälle.

Blå blommig tapet - Golden lily - Från William Morris
Blommig grön tapet - Montreal - Från William Morris
William Morris porträtt

VEM VAR EGENTLIGEN WILLIAM MORRIS? - DENNA LEGEND INOM TAPETDESIGN?

William Morris föddes 1834 i Walthamstow i England där han växte upp i en välbärgad familj. Han studerade vid Oxford Universitet och försökte sig på både arkitektur och måleri och ägnade sig åt poesi och skrev noveller. Han blev också en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts and Crafts-rörelsen som startade som en reaktion mot den industriella revolutionen. Istället för industriproduktion förespråkade rörelsen hantverket och den personliga stilen. De ville istället se en återgång till traditionellt konsthantverk och ville upphöja hantverkare till status som konstnärer. Arts and Craft influerade både arkitektur, hantverk, stadsplanering och trädgårdskonst. Uttrycket var inspirerat från medeltiden och gav ofta ett rustikt intryck. Allt handlade om att ge en genuin konstnärlig prägel. Förutom att skapa vackra saker, drevs rörelsen av att konsten också skulle göras mer tillgänglig för folket. Anhängare av denna rörelse föredrog en tillvaro i lantlig idyll snarare än livet i storstäderna, som under denna tid blev en stökig bullrig miljö.

Tapet med blad - Leicester - Från William Morris
Blommig tapet - Pimpernel - Från William Morris
Tapet med gröna blad - Willow Bough - William Morris
William Morris Pimpernel
Tapet
950 kr
William Morris The Brook
Tapet
1 375 kr
William Morris Acanthus
Tapet
1 125 kr
William Morris Leicester
Tapet
1 125 kr

ARTS & CRAFT I SVERIGE

Även i Sverige fick Arts and Crafts-rörelsen inflytande i början av 1900-talet och vår egen Carl Larsson tillsammans med sin fru Karin, anammade dessa idéer men skapade sin egen version med rötter i den svenska bondekulturen.

 

År 1860 grundade Morris inredningsfirman Morris, Marshall, Faulkner & Co tillsammans med bland annat Rossetti och Webb och de ansågs mycket moderna för sin tid. De utformade gobelänger, tapeter, tyger och möbler. Inspiration kom från naturen och istället för syntetiska färgämnen valde de naturens egna. År 1875 fick William Morris ensam kontroll över bolaget, som han då döpte om till Morris & Co. Under denna tid blev Morris också engagerad som socialistisk aktivist och var en av grundarna till denna organisation.

 

Det fanns dock en motsättning mellan hans ideal och verkligheten. Målsättningen var att skapa vackra föremål till överkomliga priser för vanliga människor, men i verkligheten var det bara överklassen som hade råd med hans vackert handgjorda och därmed dyrbara föremål. En av kunderna var Drottning Viktoria som beställde tapetmönster med sina kungliga initialer till sitt slott Balmoral i Skottland.

Tapet med blad - Pure Acorn - Från William Morris
Blommig tapet - Pimpernell - Från William Morris
William Morris handtryckta tapeter

ENGELSKA TAPETER 

Morris formgav ca 50 tapetmönster och hundratals mönster för tyger, men detta till trots är det svårt att förstå att han under sin livstid blev mer uppskattad för sin poesi än för sin design. Det var först efter hans död som hans tapeter och tyger spreds över världen. Engelska Tapetmagasinet har sålt William Morris sedan begynnelsen, då vi startade 1899. Eftersom merparten av svenska tapeter under denna tid innehöll arsenik, blev de engelska tapeterna oerhört populära. Under åren har många givetvis inspirerats av denna legend och många tapeter påminner om hans verk. 2014 kom Sandberg tapeter med kollektionen Brunnsnäs som har många varianter i samma anda.

 

Några av de mest populära mönstren är Golden Lily, Pimpernel, Willow Bough och Standen. Under 2015 kom kollektionen Archive III som redan fått storsäljare i form av Seaweed och Bramble. I webshopen har vi alla William Morris tapeter och stora delar av hans tyger. Vi har också en hel del övriga produkter med hans vackra mönster på. Exempelvis brickor och paraplyer och i butiken i Göteborg hittar du även tallriksunderlägg, glasunderlägg och kaffekoppar. 

 

Brickor och paraplyer. Design: William Morris

William Morris Golden Lily
Paraply
495 kr
William Morris Lodden
Paraplyer
575 kr
William Morris Tulip
Bricka
540 kr
William Morris Lodden
Glasunderlägg
180 kr

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan