Inspiration / Retrotapeter

Retrotapeter sätter stilen

Storhetstiden för retro var under 40-, 50-, 60-, och 70-talen. Denna epok innebar starka, pigga färger och stilrena former. Just under denna period låg Skandinavien i framkant, där framförallt Sverige och Danmark var tongivande vad gällde design. Som en motreaktion på alla de stora tunga möblerna som varit under efterkrigstiden behövdes något piggare. Plastmöbler, i kombination med möbeldesign där smala och lätta träformer i teak också var ett vanligt förekommande material, gjorde sig fint till alla de färgsprakande och ofta grafiska tapeter som producerades under denna tid. Även plast blev oerhört populärt och vi verkade ha ett starkt behov av att få in färg i våra hem. Ofta i pasteller och mörkare varma toner som brunt och rostrött. Tapeterna under denna tid var ofta matchade med till exempel samma mönster som porslinet hade.

40-talstapeter 

Tapeter under 1940-talet präglades som mycket annat av krigstiden. Under första delen av 40-talet var dova färger som bleka pasteller och gråa nyanser populärt, utan större kontraster mellan bakgrund och mönster. Mönsterbilderna var idylliska och avbildade ofta små, inhemska ängsblommor och andra motiv från naturen. Mot slutet av 40-talet fick tapeterna ett helt annat uttryck då välkända formgivare istället började designa färgstarka tapeter med väl tilltagna och kreativa mönsterbilder. En av de mest inflytelserika formgivarna av tapeter under 40-talet var Josef Frank som bland annat designade klassikerna Eldblomman och Vårklockor, som än idag tillverkas av Svenskt Tenn.

Retrotapeter 40-tal - tapet Klöverblad av Josef Frank för Svenskt Tenn

Tapeten Klöverblad av Josef Frank

Gröna klöverblad slingrar sig över en vit botten i detta klassiska mönster från 1940-talet. Designad av Josef Frank för Svenskt Tenn.

Retrotapeter 40-tal - tapet Herbarium av Stig Lindberg för Boråstapeter

40-talstapeten Herbarium av Stig Lindberg

Tapeten Herbarium av Stig Lindberg för Boråstapeter är en typisk 40-talstapet som är lika populär idag som den var då.

Retrotapeter 40-tal - tapet Aurora av Josef Frank för Svenskt Tenn

Tapeten Aurora av Josef Frank

Färgglada blommor och blad pryder denna vackra tapet som designades av Josef Frank på 40-talet.

50-talstapeter 

50-talets tapeter har en något mjukare färgskala med sirliga vackra mönster. Tapeterna från tiden består ofta av abstrakta linjemönster, geometriska former samt förenklade och grafiska tolkningar av naturen. Under 1950-talet började allt fler inreda med fondtapeter och det blev även populärt att tapetsera funktionsenligt, till exempel med matinspirerade mönster i köket och sagomönster i barnrummet. Några av de mest omskrivna formgivarna är Arne Jacobsen, Stig Lindberg och Viola Gråsten vars tapeter produceras av Boråstapeter idag. Vi har även ny design av MissPrint eller riktigt klassiska tapetmönster från Sanderson och Little Greene.

Retrotapeter 50-tal - tapet Ypsilon av Arne Jacobsen för Boråstapeter

Tapeten Ypsilon av Arne Jacobsen

Subtil, geometrisk tapet från 50-talet, designad av Arne Jacobsen. Tapeten produceras idag av Boråstapeter.

Retrotapeter 50-tal - tapet Fruktlåda av Stig Lindberg från Boråstapeter

50-talstapeten Fruktlåda

En klassisk 50-talstapet från en av våra mest kända svenska formgivare. Tapeten Fruktlåda av Stig Lindberg produceras idag av Boråstapeter.

Retrotapeter 50-tal - tapet Grazia av Stig Lindberg från Boråstapeter

Tapeten Grazia av Stig Lindberg

Subtil tapet med vackert mönster i vitt. En 50-tals tapet som passar lika bra i klassiska som moderna interiörer. Tapeten produceras idag av Boråstapeter.

60-talstapeter 

Tapeter från 1960-talet erbjuder ett brett spektrum av mönster, färger och strukturer. Allt från gillestugans stråtapeter och sjögrästapeter, till stormönstrade retrotapeter och 1800-talsinspirerade medaljongtapeter. Miljonprogrammets bostäder som inreddes i mycket neutrala toner har också satt sin prägel på årtiondet. Mot slutet av 60-talet börjar flower power-rörelsen inspirera heminredningen och psykadeliska och optiska mönster introduceras.

Retrotapeter 60-tal - tapet Berså av Stig Lindberg från Boråstapeter

Tapeten Berså av Stig Lindberg

Klassiskt retromönster av Stig Lindberg. Servisen från Gustavsberg med detta mönster var otroligt populär under 60-talet - och är så än idag.

Retrotapeter 60-tal - tapet Belize från Colefax & Fowler

Sjögrästapet från Colefax & Fowler

Under 60-talet kom tapeter i nya material och texturer, till exempel sjögrästapeter. Här tapeten Belize från brittiska Colefax & Fowler.

Retrotapeter 60-tal - tapet Korgpil av Viola Gråsten från Boråstapeter

Tapeten Korgpil av Viola Gråsten

Ett livfullt mönster av Viola Gråsten från 60-talet. Tapeten produceras idag av Boråstapeter.

70-talstapeter

1970-talets tapeter var färgglada och mönstret blev allt större. Ofta sågs vågade geometriska mönster, inte sällan med ett psykedeliskt formspråk. Enorma blommor och starka kompletterande färger blev signum för denna tid. Under 70-talet fanns också en återfunnen vurm för medaljongtapeter och tapeter inspirerade av Arts & Crafts-rörelsen. Tapeter som är typiska för 70-talet är Lavaliers från Little Greene, Olimpia Zagnolis tapeter för Coordonné och Anita från Boråstapeter.

Retrotapeter 70-tal - tapet Repetita Iuvant från Coordonné

Färgglad 70-talstapet från Coordonné

Klara kulörer hittar du i denna effekfulla tapet som inspirerats av 1970-talet. Tapeten Repetita Iuvant från Coordonné.

Retrotapeter 70-tal - tapet Lavaliers från Little Greene

Tapeten Lavaliers från Little Greene

Denna retrotapet tillverkas av Little Greene och är baserad på en fransk orginaltapet från 1975.

Retrotapeter 70-tal - tapet Limerence från House of Hackney

Tapeten Limerence från House of Hackney

Exotiska blad i en färgställning som andas 70-tal. Tapeten Limerence är en modern tolkning på mönster från 1970-talet.

Ett urval av våra retrotapeter

Josef Frank Paradiset Vit Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Paradiset Svart Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Vårklockor Vit Tapet
Tapet
1 700 kr
Boråstapeter Anita Tapet -25%
Tapet
374 kr
Svenskt Tenn Elefant Grå Tapet
Tapet
1 500 kr
Svenskt Tenn Elefant Rosa Tapet
Tapet
1 500 kr
Little Greene Reverie Tapet
Tapet
1 815 kr
Marimekko Unikko Tapet
Tapet
1 899 kr
Marimekko Unikko Tapet
Tapet
1 899 kr
Boråstapeter Pottery Tapet -25%
Tapet
749 kr
MissPrint Little Trees Tapet
Tapet
1 399 kr
Boråstapeter Vertigo Tapet -25%
Tapet
749 kr
Boråstapeter Zingkorre Tapet -25%
Tapet
974 kr
MissPrint Bloom Tapet
Tapet
1 399 kr
Boråstapeter Herbarium Tapet -25%
Tapet
749 kr
Boråstapeter Ranke Tapet -25%
Tapet
749 kr
Boråstapeter Tassel Tapet -25%
Tapet
749 kr
Boråstapeter Trapez Tapet -25%
Tapet
749 kr
Boråstapeter Rabarber Tapet -25%
Tapet
749 kr
Boråstapeter Fruktlåda Tapet -25%
Tapet
749 kr
Boråstapeter Melodi Tapet -25%
Tapet
749 kr
Svenskt Tenn Eldblomman Röd Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Eldblomman Blå Tapet
Tapet
1 700 kr
Little Greene Starflower Tapet
Tapet
1 815 kr
Little Greene Starflower Tapet
Tapet
1 815 kr
Little Greene Starflower Tapet
Tapet
1 815 kr
Little Greene Reverie Tapet
Tapet
1 815 kr

Originalmönster på tapeten

Idag nytillverkas det en hel del retrotapeter från välkända formgivare samtidigt som det hela tiden dyker upp nya formgivare och varumärken med stark inspiration från just retroepoken. För några år sedan släppte Boråstapeter sin kollektion ”Scandinavian Designers” där de samlar de skandinaviska designklassikerna och sätter dem på väggarna. Kollektionen har tolv originalmönster från 1950-talets främsta formgivare; Arne Jacobsen, Karl Axel Pehrson, Stig Lindberg och Sven Markelius, som de gjort om till tapet. De mest kända tapeterna är Ypsilon, Herbarium och Trapez.

 

Retrotapeter från England har blivit alltmer populärt, där bland annat engelska tillverkaren Little Greene har tagit fram en kollektion som enbart är baserad på original. Kollektionen har åtta tapetmönster som alla är designade efter original från 1950-talet som hittades på ”Manchester's Whitworth Art Gallery”.  

Dåtidens tapeter ger inspiration idag

De senare åren har familjeföretaget MissPrint blivit allt större. Hemma i sin studio i England skapar de nutida designklassiker som blir så där ”lagom retro” som många är ute efter. Det känns retro, men det känns inte gammalt. Ljuva pasteller och knalliga färger gör att de passar perfekt för att sätta stilen med tapet i tex hall, kök eller barnrum.

Så inreder du med retrotapeter

En retrotapet passar i de flesta hem men kanske framförallt för dig som värdesätter uttrycksfulla mönster, härliga färger och spännande strukturer. Retrotapeter är populära som fondtapeter idag men sätter även stilen heltapetserade i hallen, köket eller vardagsrummet.

Utbudet av retrotapeter är stort och det kan vara svårt att navigera, men en bra vägledning är att välja tapeter utifrån din bostads byggnadsår. I retrokök har det blivit allt vanligare att sätta sin egen prägel med till exempel knoppar och bänkskivor men att låta originalstilen i övrigt få vara kvar. Sätter man då en ny, fin tapet i rätt stil så förhöjer man den historiska känslan ytterligare. Retrotapeter ger också värme och personlighet åt nyproduktionens strama och neutrala rum. Att välja en färgglad retrotapet är ett bra sätt att komma igång med färgsättningen hemma – med mycket färg på tapeten så är det enkelt att ta upp kulörer till möbler och inredningsdetaljer för att skapa en balanserad inredning.

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på Instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår Instagram

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Betala med Klarna

Välj mellan Swish, kort, faktura och delbetalning.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan