Stäng

Tapetmodet genom tiderna

Engelska Tapetmagasinet startade redan 1899 och i våra lokaler har många olika trender och stilar på tapeter passerat, för att sedan återkomma några decennier senare. Intresset för inredning har vuxit otroligt de senaste åren och just tapeter har blivit väldigt trendigt. Tapeter är idag ett relativt enkelt sätt att förändra och förtydliga en känsla i ett rum. Idag är design inspirerad från nästan alla olika tisdepoker men ofta i tolkningar för att passa vår nutid. Här förklarar vi i stora drag det mest utmärkande för de olika tidsepokerna fram till och med 1980-talet.

 

 

1800-talets tapeter

En helt ny mönstervärld öppnar upp sig under 1800-talet. Det fullkomligt exploderade med tapetmönster,  som många fortfarande är oerhört populära. Flera olika stilar pågick också samtidigt. Även under 1800-talet hämtade man inspiration från äldre formgivning och exempelvis Morris & co var under denna tid inspirerade av gotik och medeltiden i många av sina mönster. Det gjordes också en hel del panoramatapeter och imitationer av material som marmor eller ekådring.  

Blommig 1800-tals tapet - Pimpernell - Från William Morris
1800-tals tapet med djur - The Brook - Från William Morris
Blommig 1800-tals tapet - Honeysuckle & Tulip - från William Morris

Panoramatapeterna skulle skapa känslan av att t.ex. sitta och äta middag i en kolonial miljö. I de borgliga hemmen var det ofta helt olika tapetmönster och stilar i olika rumstyper. Salongen hade mönster i nyrokoko, medan rökrummen var i orientalisk stil. Sammantaget var allting dock ofta i tunga färger och gardinerna var tunga och allting gav en mycket ombonad känsla. Allt gjordes med en stor konstnärlig medvetenhet.

 

 

1900-talets tapeter

Omkring 1900-talets början spred sig den engelska rörelsen Arts & Craft utanför Storbritannien och fick då stor betydelse för jugendstilens utveckling. Jugendstilen pågick mellan ca 1890 till omkring 1920 och karaktäriserades av organiska slingrande växter i regelbundna mönster. Klassiker från denna perioden är bland annat mönstret Berlin från Lim & Handtryck, Pimpernel från William Morris, Vallmo från Boråstapeter eller Nergården från Duro.

Blommig 1900-tals tapet - Solbacken - Från Sandberg
Blommig 1900-tals tapet - Berlin - Från Lim & Handtryck
Blommig 1900-tals tapet - Waldemar - Från Boråstapeter

1920-talets tapeter

Stiliserade blommor och ränder med regelbunda ornament. Idealet är ljusa färger och typiskt från denna period är inspiration från Asien, som syns tydligt i t.ex. tapeten Katarina från Sandberg och tapetmönstret Brunnsgatan från Duros historiska tapetkollektion.

 

Art Deco växte fram som en motreaktion efter Första världskriget och världen längtade efter framtidstro och glamour. Begreppet Art Deco blev vida känt första gången 1925 på Världsutställningen i Paris. Stilen betonar geometriska former i symmetri samt starka och kontrasterande färger. Alltid med en lyxig känsla.
20-talet kallades också ”det glada tjugotalet” och utmärktes av att nöjeslivet frodades i storstäder som London, Paris och New York. Fjäderplymerna i tapetkollektionen Grace från Sandberg ger en känsla av flärd och lyx.

1920-tals Art Deco tapet - Grace - Från Sandberg
Blommig 1920-tals tapet - Katarina - Från Sandberg
1920-tals tapet med palmblad - Mauritz - Från Sandberg

Under 1920-1930-talet utvecklades det man kallar Funkis. Funktionalismen var en stil som blev stor både inom arkitektur och formgivning under denna tid. Namnet kommer ifrån att saker skulle utformas efter just sin funktion och de blev då avskalade och ofta med släta ytor. I Sverige slog funktionalismen igenom på 1930-talet och på 1940-talet designade Josef Frank många av de tapeter som fortfarande är populära som t.ex. Eldblomma, Paradiset, Vårklockor och Söndagsmorgon.

 

 

1940-talets tapeter

Småblommigt och idylliskt med bleka pasteller och grå nyanser. I slutet av årtiondet blev det mer geometriska mönster och gladare färger.

1940-tals tapet med elefanter - Elefant grön - Från Svenskt Tenn
19-40 tals tapet med frukt - Paradiset vit - Från Josef Frank
Tapet med frukt - Frutto Probioto - Från Fornasetti

1950-talets tapeter

Tapeterna under denna period var ofta med abstrakta linjemönster och fondtapeten slår igenom stort. Mönstret anpassas ofta efter rummets funktion och klassiska kökstapeter med motiv blir populära. Klassiker är tapeter från Stig Lindberg som produceras av Boråstapeter, nydesign av MissPrint eller riktiga klassiska tapetmönster från Sanderson eller Little Greene.

 

1950-tals tapet med blad - Drömstigen - Från Sandberg
Blommig 1950-tals tapet - Juniflora - Från Sandberg
1950-tals tapet med segelbåtar - Sail Away - Från Sandersson

1960-talets tapeter

Mindre mönster blir nu populärt och man blickar även tillbaka mot 1800-talets medaljongtapeter, men gör dem i modernare tappning. Istället används klara och rena färger och sammetstapeter blir populärt.

Grafisk 1960-tals tapet - Vertigo - Från Boråstapeter
Retrotapet från 1960-talet - Multi Stem - Orla Kiely
Retrotapet från 1960-talet - Scribble - Orla Kiely

Vackra 1800-tals tapeter

William Morris & co Willow Bough Tapet -25%
Duro Hudiksvalls Teater Tapet
Tapet
960 kr
William Morris & co Bramble Tapet -20%
Tapet
1 116 kr
Duro Viktoria Tapet
Tapet
1 080 kr
William Morris & co Pimpernel Tapet -25%
William Morris & co Golden Lily Tapet -25%

Tapetsera i Art Deco

Nobilis Jakarta Tapet
Tapet
2 480 kr
Nobilis Chicago Tapet
Tapet
2 595 kr
Cole & Son Delano Tapet
Tapet
1 485 kr
Cole & Son Tile Tapet
Tapet
1 410 kr
Cole & Son Riviera Tapet
Tapet
1 485 kr

Inspireras av 1940-talet

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan