Stäng

Tapetmodet genom tiderna

Engelska Tapetmagasinet startade redan 1899 och i våra lokaler har många olika trender och stilar på tapeter passerat för att sedan återkomma några decennier senare. Intresset för inredning har växt otroligt de senaste åren och just tapeter har blivit väldigt trendigt. Tapeter är idag ett relativt enkelt sätt att förändra och förtydliga en känsla i ett rum. Idag är design inspirerad från nästan alla olika tisdepoker men ofta i tolkningar för att passa vår nutid. Här förklarar vi i stora drag det mest utmärkande för de olika tidsepokerna fram till och med 1980-talet.

 

1800-tal

En helt ny mönstervärd öppnar upp sig under 1800-talet. Det fullkomligt exploderade med tapetmönster som många, fortfarande är oerhört populära. Flera olika stilar pågick också samtidigt. Även under 1800-talet hämtade man inspiration från äldre formgivning och exempelvis Morris & co var under denna tid inspirerade av gotik och medeltiden i många av sina mönster. Det gjordes också en hel del panoramatapeter och imitationer av material som marmor eller ekådring.  

 

William Morris Pimpernel

Bild 1) 1800-tals tapeten Pimpernel från William Morris - En klassisk, vacker tapet som finns i flera färger. 

 

Panoramatapeterna skulle skapa känslan av att t.ex. sitta och äta middag i en kolonial miljö. I de borgliga hemmen var det ofta helt olika tapetmönster och stilar i olika rumstyper. Salongen hade mönster i nyrokoko, medan rökrummen var i orientalisk stil. Sammantaget var allting dock ofta i tunga färger och gardinerna var tunga och allting gav en mycket ombonad känsla. Allt gjordes med en stor konstnärlig medvetenhet.

 

The Brook från William Morris  Stjärntrellis från Boråstapeter

Bild 1)Tapeten The Brook från William Morris.  Bild 2) Historiska tapeten Stjärntrellis från Boråstapeter

 

1900-tal

Omkring 1900-talets början spred sig den engelska rörelsen Arts & Craft utanför Storbritannien och fick då stor betydelse för jugendstilens utveckling. Jugendstilen pågick mellan ca 1890 till omkring 1920 och karaktäriserades av organiska slingrande växter i regelbundna mönster. Klassiker från denna perioden är bland annat mönstret Berlin från Lim & Handtryck, Pimpernel från William Morris, Vallmo från Boråstapeter eller Nergården från Duro.

                                                                                                                                                Solbacken från Sandbergs  Blomslinga från Boråstapeter

Bild 1) Tapeten Solbacken i Jugendstil från Sandberg.  Bild 2) Tapeten Blomslinga från Boråstapeter - en tidlös klassiker. 

 

1920-tal

Stiliserade blommor och ränder med regelbunda ornament. Idealet är ljusa färger och typiskt från denna period är inspiration från Asien som syns tydligt i t.ex. tapeter Katarina från Sandberg och tapetmönstret Brunnsgatan från Duros historiska tapetkollektion.

 

Katarina från Sandbergs

Bild 1) Sandbergs populära 1920-tals tapet, Katarina.  

 

Art Deco växte fram som en motreaktion efter första världskriget och världen längtade efter framtidstro, och glamour. Begreppet Art Deco blev vida känt första gången 1925 på Världsutställningen i Paris. Stilen betonar geometriska former i symmetri samt starka och kontrasterande färger. Alltid med en lyxig känsla. 20-talet kallades också ”det glada tjugotalet” och utmärktes av att nöjeslivet frodades i storstäder som London, Paris och New York. Fjäderplymerna i tapetkollektionen Grace från Sandberg ger en känsla av flärd och lyx.

 

Under 1920-1930-talet utvecklades också det man kallar Funkis. Funktionalismen var en stil som blev stor både inom arkitektur och formgivning under denna tid. Namnet kommer ifrån att saker skulle utformas efter just sin funktion och blev då avskalade och ofta med släta ytor. I Sverige slog funktionalismen igenom på 1930-talet och på 1940-talet designade Josef Frank många av de tapeter som fortfarande är populära som t.ex. Eldblomma, Paradiset, Vårklockor och Söndagsmorgon.

 

Baker Art Deco från David Hicks  Art Deco från Nobilis

Bild 1) Tapet från David Hicks. Bild 2) Tapet från Nobilis - en modern Art Deco tapet.

 

1940-tal

Småblommigt och idylliskt med bleka pasteller och grå nyanser. I slutet av årtiondet blev det mer geometriska mönster och gladare färger.

 

Söndagsmorgon från Josef Frank   Paradiset från Josef Frank

Bild 1) Tapeten Vårklockor designad av Josef Frank Bild 2) Tapeten Paradiset designad av Josef Frank.

 

1950-tal

Tapeterna under denna period var ofta med abstrakta linjemönster och fondtapeten slår igenom stort. Mönstret anpassas ofta efter rummets funktion och klassiska kökstapeter med motiv blir populära. Klassiker är tapeter från Stig Lindberg som produceras av Boråstapeter, nydesign av MissPrint eller riktiga klassiska tapetmönster från Sanderson eller Little Greene.

 

 Florette från Little Greene  Sail Away från Sanderson

Bild 1) 1950-talstapeten Florette från Little Greene. Bild 2) 1950-tals tapet med hamnmotivet Sail Away från Sanderson.

 

1960-tal

Mindre mönster blir nu populärt och man blickar även tillbaka mot 1800-talets medaljongtapeter men gör dom i modernare tappning. Istället används klara och rena färger och sammetstapeter blir populärt.

 

David Hicks  Hexagon från David Hicks   

Bild 1) 1960-talstapet från Cole & Son, designad av David Hicks. Bild 2) Tapeten Hicks Hexagon från Cole & Son.

 

1970-tal

Materialet vinyl blir populärt. Den är både tålig och man imiterar ofta andra material. Psykadeliska mönster i häftiga färger, stora blommor och färgerna är ofta i brunt, orange och gult.

 

Reviere från Little Greene   Starflower från Little Greene

Bild 1) Blommiga tapeten Reverie från Little Greene. Bild 2) Tapeten Starflower från Little Greene - En riktig 1970-talstapet.

 

1980-tal

80-talet var en blek period för tapeter med möjligtvis ljusa pasteller och struktur. Tapeterna var bleka och mönsterlösa. För att piffa upp satte man bårder. Ofta högst upp vid taklisten men det blev också populärt att sätta den mitt på väggen och dela upp två olika tapeter ovan och nedanför.

 

Viktoria från Boråstapeter

Bild 1) 1980-talstapeten Viktoria från Boråstapeter

 

Vill du läsa mer om tapetens historia kan du göra det HÄR. I butiken och vår webshop hittar du något från alla perioder. Behöver du hjälp att hitta tapeter som passar en specifik stil eller tidsepok så höra gärna av dig till oss med en bild eller ett önskemål så kan vi ta fram något som passar dig. Ring oss på 031-711 98 50 eller maila oss på info@engelskatapetmagasinet.se

 

Vackra 1800-tals tapeter

Designers Guild Roseto
Tapet
1 225 kr
Sanderson Porcelain Garden
Tapet
1 050 kr
Duro Viktoria
Tapet
735 kr
Duro Hudiksvalls Teater
Tapet
680 kr
Sandberg Rosenholm
Tapet
1 210 kr
William Morris Bramble
Tapet
1 125 kr
William Morris Pimpernel
Tapet
950 kr

Tapetsera i Art Deco

Nobilis Jakarta
Tapet
2 045 kr
Sandberg Grace
Tapet
1 210 kr
Cole & Son Delano
Tapet
995 kr
Cole & Son Riviera
Tapet
995 kr
Versace Banana Leaf
Tapet
1 185 kr
Cole & Son Tile
Tapet
995 kr
Sandberg Rene
Tapet
1 090 kr
Nobilis Hangshow
Tapet
1 760 kr
Nobilis Chicago
Tapet
1 945 kr

Inspireras av 1940-talet

Josef Frank Vårklockor Vit
Tapet
1 000 kr
Josef Frank Krysantemer Lila
Tapet
1 000 kr
Svenskt Tenn Klöverblad
Tapet
1 000 kr
Josef Frank Sagoträdet Röd
Tapet
1 000 kr
Josef Frank Söndagsmorgon
Tapet
1 000 kr
Boråstapeter Ingrid
Tapet
449 kr
Josef Frank Paradiset Svart
Tapet
1 000 kr

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan