Inspiration / Josef Frank

Josef Frank - inspireras av hans ikoniska inredning

Josef Franks tapeter och tyger är synonymt med god smak i Sverige. En mönsterskatt utan dess like, och med en stringens och kvalité i allt, gör att vi är stolta att vara exklusivt utvalda av Svenskt Tenn som auktoriserad återförsäljare av Josef Franks och Estrid Ericssons tapeter. Alla tapeter finns som lagervara i vår butik och i vår webshop, där vi också bjuder på frakten. Här berättar vi om vem Josef Frank var och hur han har kommit att bli en sådan viktig influens i det svenska hemmet. Arkitekturprofessor Josef Frank från Wien flydde undan nazismen och fick svensk form att få internationellt genombrott. 1933 lämnade Josef Frank och hans svenska fru Anna ett Österrike som blivit alltmer antisemitiskt, till det betydligt tryggare Sverige. Vid denna tid var Josef Frank 50 år och erbjöds av Estrid Ericsson att bli formgivare åt Svenskt Tenn. Det var begynnelsen på ett livslångt och avgörande samarbete för Josef Franks framgång.

Josef Frank arkitekt inredning porträtt

Josef Frank - en Sveriges viktigaste formgivare

Josef Frank var en inflytelserik österrikisk arkitekt och formgivare som är känd för sin banbrytande syn på inredning och design. Vid femtio år ålder, som en outsider i Sverige, lyckades han skapa en ny karriär och bli en svensk designikon. Denna kreativa och inspirerande arkitekt och designer räknas som en av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare. 

Josef Frank inredning vardagsrum med tapet

Tapeten Söndagsmorgon

Med en unik blandning av funktionalitet, lekfullhet och mångfald skapade Josef Frank rum som inte bara var vackra - utan också väkomnande och personliga. Här syns tapeten Söndagsmorgon i grönt och i kombination med mönstren på mattor och möbler, skapas en harmonisk helhet. Josef Frank var inte bunden av en specifik stil eller trend utan experimenterade snarare med olika stilar, mönster och färger. Hans stil uppmanade att införliva personlig smak och intressen. 

Blommig tapet av Josef Frank för Svenskt Tenn Aurora

Välkomnande och levande

För Josef Frank var inredning inte bara en fråga om stil och trender, utan också om att skapa en miljö som var funktionell, välkomnande och levande. Här tapeten Aurora tillsammans ett vackert matsalsbord och en klassisk rottingfåtölj. Josef Frank har gjort djupa avtryck i den svenska formhistorien och en av Sveriges, genom tiderna, viktigaste formgivare efter sitt samarbete med Svenskt Tenn. Den konstnärliga producenten Estrid Ericson och den produktiva designern fick internationellt genombrott. Josef Frank var extremt produktiv och under sin tid hos Svenskt Tenn skapade han över 2000 möbelskisser och 160 mönster till textilier.

 

Tapetmönstren som skapades på 1940-talet är fortfarande eviga klassiker. Tapetmönster med namn som Eldblomman, Klöverblad, Stjärnmatta, Söndagsmorgon. Paradiset, Sagoträdet och Vårklockor. Josef Franks tapetmönster producerades från början av Norrköpings Tapetfabrik som blev uppköpt av Eco tapeter, som sedan blev uppköpta av Boråstapeter. 2009 tog Svenskt Tenn över produktionen och har sedan 2012 limtryckt tapeterna enligt gammal tradition som ger en mer levande känsla och även närmre Josef Franks original. 

Josef Frank tyger

Josef Frank - tyger till möbler och gardiner

I slutet av 1940-talet bodde Josef Frank på Manhattan i New York. Under denna tid skapade han ett antal banbrytande mönster inklusive det berömda Exotic Butterfly-mönstret som finns på både tapet och tyg. Här syns det som möbeltyg. Mönstret är ett utmärkt exempel på hans unika bidrag till designvärlden och hans förmåga att skapa design som fortfarande uppskattas och beundras idag.

Josef Frank sommarstuga tapet Söndagsmorgon

Tidlös tapet

Ett av Josef Franks mest ikoniska mönster är Söndagsmorgon. Det fångar hans kärlek till naturen och lanskapet. Mönstrets detaljerade och fantasifulla komposition skapar en känsla av lugn och välbefinnande vilket gör det till en favorit bland designentusiaster. Kan det vara den perfekta tapeten till sommarstugan? 

Harmonisk inredning med Josef Frank tapeter

Skapa harmoni i ett hem

Josef Frank var känd för sin förmåga att blanda traditionella och moderna element i sin design och tapeten Eldblomman är inget undantag. Trots att mönstret skapades 1941 känns mönstret fortfarande lika relevant idag. Under tiden Josef Frank verkade var modernismen stilbildande och förespråkades av bland annat franske arkitekten Le Corbusier och Ludwig Mies van der Rohe, men Josef Franks idéer om att skapa harmoni i ett hem gick tvärs emot mycket av detta. ”Den enfärgade ytan verkar orolig, den mönstrade lugnande, ty betraktaren påverkas ofrivilligt av det långsamma, lugna framställningssättet. Ornamentets rikedom kan man inte så snabbt utgrunda, den enfärgade ytan däremot är man genast på det klara med, och därmed erbjuder den inget ytterligare av intresse”.

Svenskt Tenn inredning med tapet av Josef Frank i vackert vardagsrum med hissgardin och möbler

Välkomnande och levande

Josef Franks filosofi betonade vikten av naturens element och mångfald av stil och mönster. Josef Frank tyckte att standardiserade inredningar gjorde människor för likriktade och föredrog istället mer konstnärliga stilideal och lyckades utveckla en egen typ av modernism med sina varma färger och naturliga material. På världsutställningarna i Paris 1937 samt New York 1939 gick Svenskt Tenns utställning tvärtemot tiden och visade istället djärva kontraster vad gällde material, färger och mönster. Det fick så mycket uppmärksamhet att begreppet ”Swedish Modern” grundades. Hans arv lever vidare genom hans tidlösa design och fortsatta inflytande inom moderna inredning och arkitektur. 

Estrid Ericson Svenskt Tenn porträtt

Estrid Ericson

Estrid Ericon var en framstående svensk formgivare och entreprenör, som grundade inredningsföretaget Svenskt Tenn. Hon var känd för sin unika estetik som kombinerade svenskt tradition med modernismens principer. Hon samarbetade med Josef Frank, och tillsammans skapade de möbler, textilier, tapeter och inredningsdetaljer som kom att definiera Svenstt Tenns stil. Estrids arv lever vidare genom hennes stora betydelse för svensk designhistoria.

 

Elefant tapet Svenskt Tenn

Tapeten Elefant

Tapeten Elefant är en av Estrid Ericons - och Svenskt Tenns - mest kända designskapelser och är ett ikoniskt mönster inom svensk designhistoria. Mönstret designades på 1930-talet och fångar Estrids förmåga att blanda traditionella svenska stilelement med influenser från exotiska platser och djurliv. 

Josef Franks tapeter och tyger

Josef Frank Citrus Garden panel set Tapet
Tapet
Pris på förfrågan
Svenskt Tenn Elefant Rosa Tapet
Tapet
1 500 kr
Josef Frank Eldblomman Blå Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Eldblomman Röd Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Aurora Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Klöverblad Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Vårklockor Vit Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Sagoträdet Blå Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Citrus Garden, Pool Tyg
Tyg
Pris på förfrågan
Svenskt Tenn Elefant Grå Tapet
Tapet
1 500 kr
Josef Frank Citrus Garden panel set Tapet
Tapet
Pris på förfrågan
Josef Frank Paradiset Vit Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Paradiset Svart Tapet
Tapet
1 700 kr
Josef Frank Citrus Garden, Garden Tyg
Tyg
Pris på förfrågan

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på Instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår Instagram

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Betala med Klarna

Välj mellan Swish, kort, faktura och delbetalning.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan