Tips & Råd / Målartips

FEM TIPS FÖR ATT LYCKAS MED MÅLNINGEN

För att göra det så smidigt som möjligt har vi samlat våra bästa tips och trick som gör det lite enklare - och så avrundar vi med några vanliga frågor och svar.

1. Lägg ner tid på underarbetet 

Mindre skavanker döljs till viss del av färg, men oftast syns ett slarvigt underarbete alltid när du målar. Här kan du läsa mer om hur du lyckas med underarbetet.

 

2. Täck det som inte skall målas 

Även proffsiga målare stänker färg av misstag. Täck golv och möbler. Hoppa inte över tejpandet utan använd helst blå tejp som kan sitta lite längre eller dra av tejpen så fort färgen har torkat så undviker du att du drar med dig färg.

 

3. Måla i rätt ordning 

Tänk på att alltid måla taket först innan du målar väggarna. Börja med att måla med en pensel längs tak, lister och hörn och där du inte kommer åt med rollern. Använt elementrollern till svåråtkomliga ytor som t.ex. bakom just element.


4. Måla i sicksack 

Använd därefter roller på väggen och genom att sicksacka på väggen, blir det jämnt med färg. De engelska färgtillverkarna vi säljer (Farrow & Ball, Little Greene och Designers Guild) ska färgen strykas tunt. Måla långt upp på väggen och sedan ner igen och sicksacka sedan tillbaka från andra hållet. Måla så nära kanterna som möjligt för att få samma ytstruktur på hela väggen. Vill du ha en jämn yta är det bäst med en roller med kort lugg.

 

5. Förvaring 

Ska du måla flera lager går det bra att förvara pensel och roller i en tätslutande plastpåse. Då torkar de inte och du slipper tvätta ur dem mellan gångerna. Det lönar sig alltid med bra kvalité på verktygen, som du då kan använda år efter år.

Hur gör jag för att tejpen inte ska dra med sig färgen?


Det bästa är att dra bort tejpen så fort du är klar. Är det väldigt ömtåligt under så bör man använda en lite "finare" tejp som inte fäster så hårt. Detta säljer vi såklart i butiken.

Röd färg - Red Earth 64 - Från Farrow & Ball

Hur långt räcker färgen?


Detta skiljer sig mellan olika märken och kvalitéer. Generellt kan man säga att svenska färger för invändig väggmålning räcker till ca 6-8 kvm/strykning. Våra engelska färger är betydligt drygare och räcker till 10-12 kvm/strykning. Snickerifärg räcker till ca 8-10 kvm/strykning. Men det är viktigt att poängtera att detta kan variera beroende på vilket underlag man målar på.

Blå färg - Royal Navy 257 - Från Little Greene

Kan jag använda samma färg överallt?


Nej, färgerna är anpassade för olika underlag och miljöer. Man ska tex inte använda väggfärg på snickerier då de inte har samma tåliga yta som snickerifärg. Även i utrymmen där väggarna ska tåla mer (tex kök, bad, barnrum) rekommenderas att måla med en högre glans för att göra det mer avtorkningsbart. Men det du behöver tänka på är vilken kulör så hjälper vi dig med resten när det är dags att blanda till färgen.

Gul färg - Yellow Pink 46 - Från Little Greene

Kan jag måla på tapet?


Ja, om det är en papperstapet. Är det vinyl eller liknande så fäster inte färgen utan då måste tapeten dras ner innan. Ofta är den spaltbar och är då relativt lätt att dra ner eftersom den delar sig.

Vit färg - School House White 291 - Från Farrow & Ball

Måste man tvätta tapeten innan man målar på den?


All yta ska tvättas innan målning för att få bort smuts och fett som har samlats där. Ibland räcker det med en fuktig trasa för att ta bort eventuellt damm och smuts, men annars säljer vi målartvätt för mer utsatta områden (runt fönster, i kök, vid ventilationsrör mm).

Blågrön färg - De Nimes 299 - Från Farrow & Ball

Räcker det att måla en gång?


Oftast måste man måla två gånger. Har man "samma" eller liknande kulör innan så kan det räcka med en gång.

Rosa färg - RangWali 296 - Från Farrow & Ball

Ska man spackla på tapet om man målar den?


Om tapeten har några ojämnheter kan du behöva spackla och slipa. När du målar kommer småsaker att synas mer, så ju noggrannare du gör underarbetet desto bättre blir resultatet.

Grön färg - Ambleside 304 - Från Little Greene

Vad gör jag med penseln efter jag målat?


Är det vattenbaserad färg du har målat med ska den sköljas ur i vatten så fort du är klar. Är det oljefärg du målat med måste den sköljas ur i lacknafta. Ska du använda den snart igen kan du låta den stå i lacknafta tills dess. Alla penslar mår bra av att man smörjer in dom med lite diskmedel när dom är ursköljda. Det gör att dom håller sig mjuka längre.

Verktyg till underarbete & tapetsering

Tapetset - large Tillbehör -17%
Tillbehör
875 kr
Rollerset Tillbehör
Tillbehör
119 kr
Tapetset - small Tillbehör -8%
Tillbehör
250 kr
Rakblad Tillbehör
Tillbehör
45 kr
Tapetset - medium Tillbehör -20%
Tillbehör
425 kr
Rollerset + Non-woven tapetlim Tillbehör -7%
Tillbehör
250 kr
Tvättsvamp Tillbehör
Tillbehör
75 kr

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på Instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår Instagram

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Betala med Klarna

Välj mellan Swish, kort, faktura och delbetalning.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan