Stäng
Tips & Råd / Tips på gardiner & tyger

Tips på gardiner och tyger

Vi hjälper dig lyckas med dina gardiner

Gardiner har återigen blivit väldigt populärt. Nu vill alla ha gardiner och Engelska Tapetmagasinet har något för alla smaker. Att använda tyg i ett rum skapar karaktär och fungerar ljuddämpande. 

 

små detaljer gör skillnad

Det är små detaljer som gör skillnad för att helhetsintrycket ska kunna skapa den effekten du vill i rummet. Saker som höjden på gardinstången, längden på gardinerna och gardinbredd kan ge helt olika effekter. Gardiner är inte bara vackra att se på utan skapar en mjukare inramning och dämpar ljud. Många vill ha ”hotellkänsla” och då är det just gardiner och mattor som är bra att jobba med. Sen beror det ju på vilken effekt du vill ha. Ska det synas mycket, lite grann eller är det kanske enbart för insynsskydd? När man väljer gardin finns det mängder av olika kvalitéer att välja på. Allt från transparanta tyger till tjocka sammetstyger eller tyg med brodyr. Dina gardiner ska stämma med resterande inredning så ta hjälp av oss i butiken för att få tips utifrån din budget. När gardinerna sedan ska sättas upp finns det olika möjligheter. Klassiska veckbandslängder eller wave-band är de allra vanligaste idag.

 

Blått gardintyg   Designers Guild tyger

Vi har gardintyger från kända varumärken, bland annat Designers Guild, Manuel Canovas & William Morris.   

 

Viktigt att tänka på:

  • Mäta ordentligt. Bredden och höjden på gardinen. 
  • Valet av gardinstång eller skena kan var avgörande för intrycket. Vi säljer gardinstänger av bra kvalité både i trä och metall. Det finns många kombinationsmöjligheter och till detta finns även en hel del tillbehör att köpa i butiken. Materialen och stilarna är många. 
  • Fyll ut på bredden. Att bara ha en gardinlängd ser ofta lite klent ut beroende på tyg. Ta dubbel bredd så ser det modernare ut. 
  • Rätt längd - sy inte gardinerna för kort. Av praktiska skäl är det ibland nödvändigt med något cm ovanför golvet men om det går, och passar, är det vackert med gardiner som faller i marken. Vår personal i butiken och våra egna sömmerskor ger dig de bästa tipsen på hur du ska få det sådär rikligt snyggt.

Gardinskenor

Gardinskenor är ett populärt och stilrent sätt att hänga gardiner både hemma och på kontor. Skenorna kan monteras i tak eller vägg och ger ett intryck av hög takhöjd. Våra gardinskenor kan beställas i valfri längd och de går även att vinkla för att användas i hörn. Gardinskenor går också att sätta flera stycken av utifall man vill ha fler tyger. Till exempel är det vackert med ett mörkläggande och ett lite tunnare att använda mot solens starkaste strålar eller mot insyn. Gardinskenor gör det också enkelt att dra gardinerna fram och tillbaka och låter inte lika mycket som traditionella gardinstänger som har ringar. Engelska Tapetmagasinet har ett stort utbud från bland annat Kirch, Luxaflex och Odens/Twetmans.

GARDINSTÄNGER

Gardinstänger är perfekt när man vill att upphängningen ska synas lite mer och bli en del av inredningen. Det finns både klassiskt vita, svarta eller i mattkrom. Gardinstängerna kan beställa si olika tjocklek och längd. Beroende på stil på stången och knopparna, skapas olika intryck. Vid gardinstång kan man välja bland olika upphängningsmöjligheter som veckband och gafflar i gardinen, ringar, kanaler eller öljetter. Var noga med att placera stången på rätt höjd ovanför fönstret så den inte ”sänker” takhöjden. Låt också stången gå ut några decimeter på varje sida.

HISSGARDINER

Hissgardiner skapar känsla till ett rum och är även perfekt att använda som mörkläggning istället för rullgardiner. Montera gärna hissgardinerna en bit ovanför fönstret så att inte hissgardinen täcker ljusinsläppet. Precis som med vanliga gardiner är det tyget som avgör vilken känsla man skapar.

Möbeltyg – vad ska man tänka på?

Detta beror på hur möbeln kommer att användas och vilka krav som ställs på kvalitén. En stoppad möbel som används ofta har ofta högre krav på slityta än en stolsits. Ett tyg som är vävt tätt är generellt starkare än ett glest, men även fibrernas kvalité är viktigt. Många tyger har testat sin slitstyrke genom det sk. Martindale testet vilket ger indikation om hur tyger bör användas bäst. Vi samarbetar med duktiga tapetserare i Göteborg så prata med oss om du ska klä om t.ex. en soffa, fåtölj eller stolar.

hur lång leveranstid är det på tyger? 

Vi har många leverantörer och därför skiljer sig leveranstiden något. En hel del tar bara en dag, men annars är leveranstiden generellt sätt 2-3 dagar för svenska tyger och 10-14 dagar för utländska. Men det varierar så fråga oss i butiken så ger vi dig mer exakt svar för just din tyger.

 

Manuel Canovas tyg   William Morris Pimpernel tyg

Bild 1) Gardintyget L'envol från Manuel Canovas. Bild 2) Gardintyget Pimpernel från William Morris.  

vill du ha hjälp med modellförslag och kombinationer? 

Fråga oss. Våra erfarna inredare vet vilka tyger som passar både ditt hem och din budget. Kom in till oss så ska vi hjälpa dig med allt vi kan. Har du ett lite större projekt på gång kommer vi gärna ut på plats och kan ta alla mått som behövs till gardiner mm. Läs mer om vår inredningstjänst här >>

 

behöver du hjälp med sömnad av gardiner? 

Engelska Tapetmagasinet har egen syateljé i huset som kan sy upp saker till ditt hem av de tyger vi säljer. Våra duktiga sömmerskor har många års erfarenhet och har sytt det mesta genom åren som t.ex. gardiner, hissgardiner, sänggavlar, sängkappor, kuddar, överkast och enklare tapetserarjobb. Mer om detta kan du läsa här >>

 

 

Kuddar & mattor

Designers Guild Caretti
Matta
fr. 15 500 kr
Jessica Zoob Perfect Day
Kudde
1 350 kr

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan