Tips & Råd / Tips på gardiner & tyger

Att tänka på vid köp av gardin- och möbeltyg

Vill du ha hjälp med förslag och kombinationer av tyg? 

Fråga oss. Våra erfarna inredare vet vilka tyger som passar både ditt hem och din budget. Kom in till oss så ska vi hjälpa dig med allt vi kan. Har du ett lite större projekt på gång kommer vi gärna ut på plats och kan ta alla mått som behövs till gardiner mm. Läs mer om vår inredningstjänst här >>

 

Behöver du hjälp med sömnad av gardiner? 

Engelska Tapetmagasinet har egen syateljé i huset som kan sy upp saker till ditt hem av de tyger vi säljer. Våra duktiga sömmerskor har många års erfarenhet och har sytt det mesta genom åren som t.ex. gardiner, hissgardiner, sänggavlar, sängkappor, kuddar, överkast och enklare tapetserarjobb. Mer om detta kan du läsa här >>

Att tänka på vid köp av tyg till gardiner

  • Mäta ordentligt. Bredden och höjden på gardinen. 
  • Valet av gardinstång eller skena kan var avgörande för intrycket. Vi säljer gardinstänger av bra kvalité både i trä och metall. Det finns många kombinationsmöjligheter och vi har en hel del tillbehör att köpa i butiken. Materialen och stilarna är många. 
  • Fyll ut på bredden. Att bara ha en gardinlängd ser ofta lite klent ut beroende på tyg. Ta dubbel bredd så ser det modernare ut. 
  • Rätt längd - sy inte gardinerna för kort. Av praktiska skäl är det ibland nödvändigt med något cm ovanför golvet men om det går, och passar, är det vackert med gardiner som faller i marken. Vår personal i butiken och våra egna sömmerskor ger dig de bästa tipsen på hur du ska få det riktigt snyggt.

Gardinskenor

Gardinskenor är ett populärt och stilrent sätt att hänga gardiner både hemma och på kontor. Skenorna kan monteras i tak eller vägg och ger ett intryck av hög takhöjd. Våra gardinskenor kan beställas i valfri längd och de går även att vinkla för att användas i hörn. Gardinskenor går också att sätta flera stycken av utifall man vill ha fler tyger. Till exempel är det vackert med ett mörkläggande och ett lite tunnare att använda mot solens starkaste strålar eller mot insyn. Gardinskenor gör det också enkelt att dra gardinerna fram och tillbaka och låter inte lika mycket som traditionella gardinstänger som har ringar. Engelska Tapetmagasinet har ett stort utbud från bland annat Kirch, Luxaflex och Odens/Twetmans.

 

Gardinstänger

Gardinstänger är perfekt när man vill att upphängningen ska synas lite mer och bli en del av inredningen. Det finns både klassiskt vita, svarta eller i mattkrom. Gardinstängerna kan beställas i olika tjocklek och längd. Beroende på stil på stång och knoppar, skapas olika intryck. Vid gardinstång kan man välja bland olika upphängningsmöjligheter som veckband och gafflar i gardinen, ringar, kanaler eller öljetter. Var noga med att placera stången på rätt höjd ovanför fönstret så den inte ”sänker” takhöjden. Låt också stången gå ut några decimeter på varje sida.

 

Hissgardiner

Hissgardiner skapar känsla till ett rum och är även perfekt att använda som mörkläggning istället för rullgardiner. Montera gärna hissgardinerna en bit ovanför fönstret så att inte hissgardinen täcker ljusinsläppet. Precis som med vanliga gardiner är det tyget som avgör vilken känsla man skapar.

 

Att tänka på vid köp av möbeltyg

Detta beror på hur möbeln kommer att användas och vilka krav som ställs på kvalitén. En stoppad möbel som används ofta har ofta högre krav på slityta än en stolsits. Ett tyg som är vävt tätt är generellt starkare än ett glest, men även fibrernas kvalité är viktigt. Många tyger har testat sin slitstyrka genom det sk. Martindale testet vilket ger indikation om hur tyger bör användas bäst. Vi samarbetar med duktiga tapetserare i Göteborg så prata med oss om du ska klä om t.ex. en soffa, fåtölj eller stolar.

 

Leveranstid på tyg

Vi har många leverantörer och därför skiljer sig leveranstiden något. En hel del tar bara en dag, men annars är leveranstiden generellt sätt 2-3 dagar för svenska tyger och 10-14 dagar för utländska. Men det varierar, så fråga oss i butiken så ger vi dig mer exakt svar för just dina tyger.

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på Instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår Instagram

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Betala med Klarna

Välj mellan Swish, kort, faktura och delbetalning.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan