Tips & Råd / Så lyckas du med tapetseringen

Så lyckas du med tapetseringen

Dags att tapetsera? Låt oss guida dig igenom projektet från planering och val av tapet till hur du lyckas med själva tapetseringen av papperstapet eller non woven-tapet.

Välj rätt färg och mönster

Fundera noga igenom val av färg och mönster och beställ gärna ett eller flera tapetprov innan du väljer ut en tapet. Beroende på rum och ljus kan färger variera mycket. En sak som är bra att tänka på är till exempel hur du vill att rummet ska upplevas eller kännas. Ska det vara lugnt, uppiggande eller kreativt? Tapeten ska såklart också passa övrig inredning och din personliga stil. Vi har massor av inspiration om du har svårt att bestämma dig.

 

Hitta inspiration >

 

Papperstapet eller non woven?

Det finns både non woven-tapeter (även kallad easy up-tapeter) och papperstapeter. Non woven-tapeter är tillverkade av pappersmassa med textilfibrer medan papperstapeter är tillverkade enbart av papper. Vilken typ av tapet du väljer bestämmer framförallt hur de ska limmas. Med en non woven-tapet stryker du limmet direkt på väggen. En papperstapet däremot behöver svälla några minuter innan uppsättning, därför behöver du stryka limmet direkt på tapeten innan den sätts upp.

 

Tapetsering med papperstapet >

 

Tapetsering med non woven-tapet >

 

Guide Tapetsering - Engelska Tapetmagasinet

Hur mycket tapet behöver jag?

För att beräkna hur många tapetrullar du behöver kan du använda vår guide. Behöver du ytterligare rådgivning kan vi hjälpa dig att beräkna tapetåtgång utefter ritningar eller faktiska mått. Kontakta oss så hjälper vi dig.

 

Räkna ut antal tapetrullar >

 

Använd rätt utrustning och tillbehör

Förutom tapeten i sig så behöver du en del andra verktyg för att tapetseringen ska bli så bra som möjlig. Du behöver bland annat material för att skydda golv och annat från tapetlim, verktyg för att kunna sätta upp tapetvåderna rakt och knivar eller rakblad för att kunna skära ut tapeten i rätt storlek. Dessutom behöver du såklart roller, pensel och tapetlim, där kräver olika tapettyper olika typ av lim. Vår rekommendation av tapetlim finns under respektive produkt i vår webshop. All information om vad du behöver för respektive tapettyp kan du läsa mer om i våra guider för papperstapet respektive non woven-tapet.

 

Beställ prover hos Engelska Tapetmagasinet 

 

För att enklare kunna se hur en viss tapet, tyg eller målarfärg kommer att se ut hemma hos dig så erbjuder vi möjligheten att beställa hem prover och provburkar. Ett perfekt sätt för dig att få en känsla för tapeten, tyget eller färgen samt att kunna se hur valen ser ut i verkligheten då det alltid kan skilja lite från bilderna. 

 

Prover och provburkar beställs under respektive vara i webbshopen.

Underarbete på väggen

Ett noggrant underarbete ger ett bra slutresultat. Det kan handla om huruvida du kan tapetsera direkt på en målad vägg, om du behöver ta ner den gamla tapeten eller hur du ska spackla väggen för bästa resultat. I vår guide kan du läsa mer om hur du gör ett bra underarbete.

 

Läs mer om underarbete >

 

Förbered tapet och arbetsyta

Ha gärna ett tapetbord där du kan mäta och skära i tapeten. Om tapeten har ett mönster, kolla vad tapeten har för mönsterpassning (hur ofta mönstret upprepas). Mät upp tapeten och lämna 10 cm marginal, är väggen 2,60 m så mät upp 2,70 m på tapeten till exempel. Skär av våden med en vass kniv eller rakblad och använd gärna maskeringstejp för att få en rak linje.

 

Börja tapetsera

När allt är förberett så är det bara att börja tapetsera. Beroende på vad du valt för tapettyp så ska tapeten limmas på olika sätt. För non woven / easy up stryker du limmet direkt på väggen medan du med papperstapet limmar på själva tapeten. Var noga med att få tapetvåden rak från början och ta alltid hänsyn till mönsterpassning. Mer information om hur du tapetserar med papperstapet respektive non woven-tapet finns i våra guider.

 

Läs mer om tapetsering i våra guider

 

Tapetsera med papperstapet >

 

Tapetsera med non woven-tapet >

Upptäck vårt stora sortiment

Tapetseringsguide - så kommer du igång med tapetseringen

Vad behöver jag tänka på när jag ska tapetsera om ett rum? Hur mycket tapet behöver jag? Ska jag välja en easy up / non woven-tapet eller en papperstapet? Allt det och mycket mer svarar vi på här i vår stora tapetseringsguide.

 

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på Instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår Instagram

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Betala med Klarna

Välj mellan Swish, kort, faktura och delbetalning.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan