Stäng

Nyfiken på tapetens historia?

Vart kommer egentligen tapeten ifrån och vad är historian bakom? Vi reder ut, i stora drag, hur det blev så populärt i Sverige. Under stormaktstiden, 1600-talet, var det adeln och borgare som hade råd att dekorera sina hem. Mycket målades, men det var också vanligt att använda tapeter. Tapeter under denna tid bestod av målad textilväv eller gyllenläder. Gyllenläder ser man ofta i äldre slott där de finns bevarade. Att trycka papperstapeter var ett försök till att efterlikna tidigare, lyxiga väggbeklädnader som exempelvis just gyllenläder. De äldsta bevarade papperstapeterna är från 1500-talets England och den äldsta bevarade papperstapeten i Sverige hittades i Malmö. Den påträffades under 1950-talet i det så kallade Rosenvingska huset och har kunnat dateras till ca 1570.

Nordens äldsta papperstapet - Rosenvinge - Från Boråstapeter
Historisk papperstapet - Rosenvinge - Från Boråstapeter
Traditionell tapettillverkning från Farrow & Ball

Historiska tapeter

Det finns ett stort intresse för kulturhistoriska och limtryckta tapeter. I vår butik och vår webshop har vi tapeter från det bästa inom just detta - Morris & Co, Farrow & Ball, Duro, Boråstapeter, Cole & Son, Little GreeneSandberg och Lim & Handtryck (som tillverkar alla sina tapeter efter kulturhistorisk tradition). Lim & Handtrycks mönster hittar får de från fynd gjorda runt om i Sverige och Europa. Ett litet fragment kan bli en hel tapet. Mönstermässigt finns det tapeter från tidigt 1800-tal fram till mitten på 1900-talet. Är du nyfiken på att läsa mer om de olika tidsepokerna som funnits genom åren så kan du läsa mer HÄR. 

 

Tapettillverkning i Sverige

I Sverige började tapeter tillverkas under 1700-talet och var då ofta en blandning av handmålade och tryck med limfärg. Under mitten av 1700-talet i samband med rokokon, blev det mode med papperstapeter och randiga tapeter med blomsterslingor. I mitten av 1800-talet började papper tillverkas på rulle och man kunde då istället valstryckta tapeter. Valsar gjorde man genom att skära ut mönster på en rund stock och man kunde då göra tapeter snabbare och billigare. Varje mönster fick en egen tryckvals. Tapeter blev då billigare och mer tillgängliga för vanligt folk. Eftersom papperskvalitén inte var så hög vid denna tid, där färger blektes, gulnade och pappret ofta gick sönder, innebar det att man fick tapetsera om ofta.

 

Historiska tapeter Nora från Sanderg
Historiska tapeter Anno Slottsteatern
Historiska tapeter 1800-tal Ludvig Sandberg

Tapetmodet under 1800-talet

Under tidigt 1800-tal förändrades tapetmodet och mönster byttes ut mot enfärgat med bårder eller dekorativa detaljer. Ultramarinblå var den dyraste färgen att framställa och blev oerhört populär under denna period. Både adel och storbönder hade detta i sina salonger men när det tillslut blev populärt bland vanligt folk gick de istället över till guldtryck. Guldtryck började tillverkas under mitten på 1800-talet men det var först då, efter 1870-talet, som det blev populärt.

 

Det var också under tidigt 1800-tal som det blev populärt med en vacker färg med namnet schweinfurtergrön men för att tillverka den användes bland annat arsenik. Dock kom det hälsovarningar i slutet av 1800-talet och 1876 förbjöds alla försäljning av arsenikhaltiga varor. På denna tid såg man annonser i tidningar som löd: ”Garanterat arsenikfria tapeter”. England var snabba på att tillverka de mer hälsovänliga tapeter och det var också i denna tid som Engelska Tapetmagasinet började att importera just engelska tapeter till Sverige. Läs mer om det här. Utbudet var stort och efterfrågan enorm. När tapeter hade blivit folkligt fanns det också tapetfabrikanter i varenda stad och mönsterutbudet växte sig stort.

Tapeten gudmundstjärn från Lim & Handtryck
Traditionell tapettillverkning med valsar - 1800-tal
Tapetfabrik gammaldags historisk limtryckmaskin
Historiska tapeter hotell Eggers Florian tapet
Historiska tapeter CHRYSANTHEMUM
Histroiska tapeter från England, William Morris Snakeshead
Historiska lim och handtrycktapater Mölletorp
Tapetfabrik med historiska tapetmönster hos Farrow & Ball
Historiska tapeten Edvin från Sandberg i trellismönster

1900-talets tapeter

Under slutet av 1950-1960-talen blev det kris för den mönstrade tapeten då sjögrästapeter blev istället populärt. Under denna period var textiltapeter populära, men eftersom de hade ett högre pris tillverkades imitationer av dessa på papper. Under slutet av 1960-1970-talet kom den mönstrade tapeten tillbaka, och det med råge - denna gång som vinyltapet och med starka färger. Vinyltapeter blev väldigt populärt för den praktiska aspekten, eftersom de var betydligt tåligare än papperstapeterna på denna tid. Idag är pappertapeter oftast av mycket högre kvalité men vinyl är ändå plast och står emot fläckar bättre.

 

Retrotapeten från 50-talsdesign MissPrint
Retrotapeten från 50-talsdesign från Sandberg
Historisk funkistapet från Boråstapeter

Stort urval av tapeter och olika stilar

Numera tillverkas en stor rad olika typer av tapeter. Papperstapeter och non-woventapeter är allra vanligast. De så kallade non-woven tapeterna, som också kallas för easy-up-tapeter är cellulosabaserade och sväller inte när man lägger tapetlim på dem och istället för att lägga tapetlimmet på tapeten, rollar man det istället på väggen och sätter sedan upp tapeten torr. Detta har förenklat tapetseringen och till ovh med gjort det enklare att tapetsera än att måla.

 

Förutom dessa typer av tapeter finns idag en hel del vinyltapeter, sjögrästapeter och även digitaltryckta tapeter. De digitaltryckta tapeterna har blivit populära för att man kan trycka olika storlekar anpassade efter specifika mått på en vägg, samtidigt som man kan trycka mängder av färger. Trycket blir blir plattare och jämför man med traditionellt tryckta tapeter är det en markant skillnad men möjlighetern att trycka visa motiv och färger är oändlig. Olika mönster och känslan man vill få fram med sin tapet, kräver olika material och tillverkningssätt. Många stilar kommer och går och i takt med vår nyfikenhet för vår historia har många tapettillverkare satt igång reproduktioner av historiska tapetmönster.

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår instagram

Mängdrabatt

Hos oss får du mer rabatt ju mer du handlar. Upp till 15% rabatt online.

Läs mer här >>

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter och tyger. Snabb och smidig leverans.

Läs mer här >>

Personlig service

Ring eller maila oss, så hjälper vi dig direkt.

Läs mer här >>

Smidig betalning

Betala smidigt med swish, kort, faktura eller delbetalning.

Läs mer här >>

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan